Talvirenkaat alle marraskuun aikana, talvirengaspakko alkaa 1.12.2019

Kuluva talvi mennään vielä vanhan tieliikenneasetuksen puitteissa, joka määrää talvirenkaat pakollisiksi joulukuun ensimmäisen ja helmikuun viimeisen päivän väliseksi ajaksi. Nastarenkaita saa käyttää marraskuun alusta maaliskuun loppuun tai toista pääsiäispäivää seuraavaan maanantaihin saakka. Nastarenkaita saa käyttää myös muuna aikana, milloin sää tai keli sitä edellyttävät.

Rengasasetus määrää myös, että henkilö- ja pakettiautojen talvirenkaiden kulutuspinnan pääurien syvyys on oltava vähintään 3,0 mm. Nastarenkaissa tulee lisäksi huomioida, että nastamäärät saavat poiketa enintään 25 prosenttia ajoneuvon sen renkaan nastamäärästä, jossa nastoja on eniten. Lisäksi auton etupyörissä ei saa käyttää renkaita, joiden puutteellinen tasapaino voi haitata ohjausta.

Marras-joulukuun vaihde ja talvirengaspakon alkaminen tietävät ruuhkaa rengasliikkeisiin, joten viimeistään nyt on hyvä hetki tarkastaa omien talvirenkaiden tila ja hoitaa rengasasiat kuntoon!

Muistilista talviautoilijalle:
1. Tarkista renkaiden kunto silmämääräisesti: Ovatko renkaat kuluneet tasaisesti, onko nastarenkaista irronnut nastoja, näkyykö renkaissa tai vanteissa silmin havaittavia vaurioita?

2. Takista renkaiden urasyvyys: Kahden euron kolikkotesti on hyvä mittari! Kolikon hopeareunus on 4 millimetrin korkuinen. Mikäli kolikko uppoaa renkaan uraan koko reunuksen verran, on kulutuspintaa renkaassa vielä riittävästi jäljellä.

3. Tarkista renkaiden ilmanpaineet. Omaan autoosi soveltuvat paineet löydät auton ohjekirjasta.

4. Tarkista renkaidesi ikä. Valmistusaikamerkintä löytyy renkaan kyljestä. Vanhetessaan renkaan kumiseos alkaa kovettua, jolloin pito-ominaisuudet heikkenevät oleellisesti. Jos renkaissasi on vielä kulutuspintaa jäljellä, mutta ikää 10 vuotta, renkaasi ovat todennäköisesti käyttöikänsä lopussa.

5. Muista jälkikirstys n. 100-200 km renkaanvaihdon jälkeen sekä renkaiden kunnon ja ilmanpaineiden tarkistus ainakin pari kertaa ajokauden aikana.

Ensi kesänä tieliikennelaki muuttuu, jolloin talvirenkaiden pakollisuus on kalenterin sijaan sidottu keliperusteeseen. Tulevaisuudessa talvirenkaita tulee käyttää marras-maaliskuun välisenä aikana, jos sää tai keli sitä edellyttävät. Myös kesärenkaita on luvallista käyttää tuona aikana, jos alueella vallitsee kesäkeli. Auton käyttäjän vastuulla on arvioida olosuhteet niin, että talvi ei pääse yllättämään. Talvella ei siis edelleenkään saa ajaa kesärenkailla, jos sää on talvinen. Renkaat tulee jatkossakin valita aina oma ja muiden tienkäyttäjien turvallisuus huomioiden.

Comments are closed.