Nastarenkaat vaihdettava pois viimeistään pääsiäisen jälkeen.

Kulunut talvi mentiin vielä vanhan tieliikenneasetuksen puitteissa, joka määräsi talvirenkaat pakollisiksi joulukuun ensimmäisen ja helmikuun viimeisen päivän väliseksi ajaksi. Talvirengaspakko on siis päättynyt, mutta talvirenkailla saa vielä ajaa ja niitä voi käyttää keväälläkin kelien niin vaatiessa. Nastarenkaat on vaihdettava pois toista pääsiäispäivää seuraavaan maanantaihin mennessä, tänä keväänä siis viimeistään 20.4..

1.6.2020 tieliikennelaki muuttuu, jolloin talvirenkaiden pakollisuus on kalenterin sijaan sidottu keliperusteeseen. Tulevaisuudessa talvirenkaita tulee käyttää marras-maaliskuun välisenä aikana, jos sää tai keli sitä edellyttävät. Myös kesärenkaita on luvallista käyttää tuona aikana, jos alueella vallitsee kesäkeli.

Uuden asetuksen voimaantultua auton käyttäjän vastuulla on arvioida olosuhteet niin, että talvi ei pääse yllättämään. Talvella ei siis edelleenkään saa ajaa kesärenkailla, jos sää on talvinen. Renkaat tulee jatkossakin valita aina oma ja muiden tienkäyttäjien turvallisuus huomioiden.

Käsillä oleva kesärengassesongin alku tietää ruuhkaa rengasliikkeisiin, joten viimeistään nyt on hyvä hetki tarkastaa omien kesärenkaiden tila ja hoitaa omat rengasasiat kuntoon!

Muistilista kesäautoilijalle:
1. Tarkista renkaiden kunto silmämääräisesti: Ovatko renkaat kuluneet tasaisesti, näkyykö renkaissa tai vanteissa silmin havaittavia vaurioita?

2. Takista renkaiden urasyvyys: Kahden euron kolikkotesti on hyvä mittari! Kolikon hopeareunus on 4 millimetrin korkuinen. Mikäli kolikko uppoaa renkaan uraan koko reunuksen verran, on kulutuspintaa renkaassa vielä riittävästi jäljellä. Rengasasetus määrää, että henkilö- ja pakettiautojen kesärenkaiden kulutuspinnan pääurien syvyys on oltava vähintään 1,6 mm.

3. Tarkista renkaiden ilmanpaineet. Omaan autoosi soveltuvat paineet löydät auton ohjekirjasta.

4. Tarkista renkaidesi ikä. Valmistusaikamerkintä löytyy renkaan kyljestä. Vanhetessaan renkaan kumiseos alkaa kovettua, jolloin pito-ominaisuudet heikkenevät oleellisesti. Jos renkaissasi on vielä kulutuspintaa jäljellä, mutta ikää 10 vuotta, renkaasi ovat todennäköisesti käyttöikänsä lopussa.

5. Muista jälkikirstys n. 100-200 km renkaanvaihdon jälkeen sekä renkaiden kunnon ja ilmanpaineiden tarkistus ainakin pari kertaa ajokauden aikana.

Comments are closed.