Uutisia 1.4.2021

Ässä-Uusiorenkailta koekumipuuviljelmä Hämeenlinnan Lammille

Hämeenlinnalainen rengastehdas Ässä-Uusiorenkaat pyrkii tulevaisuudessa omavaraiseksi pintakumimateriaalien suhteen. Omavaraisuuteen päästään kasvattamalla ja keräämällä kulutuspintakuviossa käytettävä kumiraaka-aine rengastehtaan lähiviljelysmaille istutetuista kumipuista.

”Ässä-Uusiorenkaan kotimaisuusaste on jo nyt korkea, noin 75%, mutta kumiraaka-aineen omatuotannolla se pystytään nostamaan yli 90 prosentin”; kertoo yrityksen toimitusjohtaja Antti Vallinen. ”Tämä vahvistaa kilpailuasemaamme ja vähentää riippuvaisuuttamme Euroopan toimituslogistiikasta sekä jatkuvasti kohoavista raaka-ainekustannuksista”, Vallinen jatkaa.

Ensimmäinen koeviljmä on jo istutettu tehtaan läheisyyteen, sillä kasvihuoneissa talvehtineet kumipuutaimet karaistaan pohjolan oloihin istuttamalla ne vielä hieman jäiseen maaperään. Suomen ilmastoon jalostettu lajike Ficus Tavastica on jo aiemmin todettu talvenkestäväksi ja satoisaksi lajikkeeksi, minkä vuoksi ensimmäistä satoa odotetaan jo tämän vuoden syksynä. ”Ficus Tavastica poikkeaa eteläisemmistä kumipuulajikkeista matalakasvuisuudellaan. Se muistuttaa ulkonäöltään suomalaisillekin tuttua huonekumipuuta, tutummin Fiikusta.” kertoo lajikkeen jalostuksesta ja Ässä-Uusiorenkaiden nimissä tapahtuvasta kasvatuksesta vastaava tutkija Vimi Kuukus.

Nyt istutetut taimet suojataan ja niiden annetaan heräillä talvihorroksestaan säiden lämpenemisen tahdissa. Yhden täyden kasvukauden jälkeen kumipuut sopeutuvat uuteen kasvuympäristöönsä, eivätkä enää jatkossa tarvitse erityistä talvisuojausta, Vimi Kuukus kertoo. Tulevan kesän ja ensi syksyn sadonkorjuun kokemusten perusteella laajennamme istutuksia ensi vuonna sitä mukaan, kun saamme uusia taimia istutuskuntoon.

Hankkeen rahoitukseen osallistuu Bluffiness Finland ja tutkimustyöstä vastaa Hämeen Ammattikorkeakoulun Biotalouskolaamisen yksikkö. Kerätyn kumiraaka-aineen jalostuksesta vastaa toistaiseksi Nokia Tryes, mutta myös muiden alan osaajien kanssa suunnitellaan yhteistyötä.

Kumipuuviljelmään pääsee tutustumaan koronaturvallisesti opastetuilla peltokierroksilla 1.4. klo 10, klo 12 ja klo 14 osoitteessa Talvitientie 18. Yleisöä pyydetään odottamaan oppaana toimivaa Vimi Kuukusta ulkotiloissa. Suosittelemme sään mukaista pukeutumista, kumisaappaita ja kasvomaskin käyttöä. Tervetuloa!

Comments are closed.